3D-reconstructies van plaats delict

AI-ondersteunend robotsysteem voor onderzoek en reconstructie van plaats delict (2024). Dimitar Rangelov, Sierd Waanders, Kars Waanders Onderzoeksverslag

Samenvatting
Het onderzoek werpt een nieuw licht op de manier waarop opsporingsonderzoeken op een PD (Plaats Delict) in de nabije toekomst plaats kunnen vinden. Door gebruik van robots die 3D beelden van een PD maken ontstaat er een nieuwe werkelijkheid in de forensische opsporing. Waar tot nu toe de individuele forensisch rechercheur bepaalde wat hij wel of niet vastlegde op een PD, wordt die rol nu overgenomen door een robot. Die robot gaat anders te werk: de foto’s worden gemaakt op basis van AI waardoor er een veel bredere selectie van foto’s gemaakt kan worden. Deze manier van werken faciliteert onderzoek naar verschillende scenario’s en kan ervoor zorgen dat zo nodig ook cold case onderzoek in de toekomst beter kan worden uitgevoerd. Het onderzoek richt zich niet alleen op de techniek maar ook op de technische randvoorwaarden die nodig zijn om 3D-reconstructies van een PD te kunnen maken. Het onderzoek zet daarmee een eerste stap naar een heel nieuwe manier waarop de cruciale start van een opsporingsonderzoek inhoudelijk en organisatorisch invulling kan gaan krijgen.

Naast dit onderzoeksverslag zijn er op basis van het onderzoek twee Engelstalige internationale publicaties in  wetenschappelijke tijdschriften verschenen, waarvan ook een link is bijgevoegd.  

 

Bestanden downloaden

research-document-nerf-final-nl.pdf
impact-of-camera-settings-on-3d-reconstruction-quality-insights-from-nerf-and-gaussian-splatting.pdf
3d-reconstruction-in-crime-scenes-investigation-impacts-benefits-and-limitations.pdf
Terug