De wereld van de witte pakken

(2019). Tamara Seur 2019 - Bijzondere publicatie

Samenvatting

Zo nu en dan geeft het Onderzoeksprogramma een bijzondere publicatie uit, die zich richt op een breder publiek. Daarom wordt de publicatie niet uitgegeven in de boekenreeksen Politiekunde en Politiewetenschap, maar bij een andere uitgever.

 

Het manuscript ‘De wereld van de witte pakken’ geeft een bijzondere inkijk in het werk van de forensische opsporing. In de toegankelijk geschreven hoofdstukken worden de verschillende aspecten van dit belangrijke, maar zware werk belicht.

De onderzoeksjournalist Tamara Seur liep een jaar lang mee met de forensische opsporing in de eenheid Rotterdam. Zij vroeg zich af: wie zijn die mensen in witte overalls die in beeld komen als er “echt iets ergs” gebeurt? Wat bezielt iemand om dag in dag uit met lijken en gruwelijke misdrijven bezig te willen zijn? Als allerlaatste na een misdrijf komt de forensische opsporing ter plaatse, stuurt iedereen weg en sluit de boel hermetisch af. De PD blijft vervolgens urenlang een No Go area terwijl zij hun werk doen. Het werk van deze afdeling is, zelfs voor veel politiemensen, een groot mysterie.

Een belangrijk doel van de publicatie is dan ook om het grote publiek inzicht te geven in het echte forensische werk, in tegenstelling tot CSI-achtige series.

De auteur heeft haar ervaringen verwerkt in een bijzonder boek dat een indrukwekkend en gedetailleerd beeld geeft van het soms schokkende dagelijks werk van de forensische opsporing en de toewijding die deze mensen daarbij betrachten. Daarnaast heeft de auteur ook veel aandacht voor de menselijke aspecten die het vak met zich meebrengt, waardoor je als lezer als het ware in het boek wordt gezogen.

Het boek is te bestellen bij Uitgeverij Prometheus.

 

 

 

Terug