Kalifaat-ontvluchters

(2019). Marion van San 2019 - Bijzondere publicatie

Samenvatting
Zo nu en dan geeft het Onderzoeksprogramma Politie en Wetenschap een Bijzondere Publicatie uit, die bedoeld is voor een breder publiek en die wordt uitgegeven buiten de eigen reeksen. Dit keer gaat het om bijzonder boek van Marion van San over jonge mensen die kozen voor het Kalifaat en het later in sommige gevallen weer ontvluchtten.

 

Dit boek vormt de neerslag van een zoektocht die gestart is in 2012 en waarin in eerste instantie is gekeken waarom jonge mannen en vrouwen die in België of Nederland waren geboren en opgegroeid, besloten om naar een land in oorlog te vertrekken. Daarnaast wordt een indringend beeld geschetst van hun leven in het kalifaat. Tot slot probeert de onderzoeker te reconstrueren waarom sommigen gingen twijfelen, uiteindelijk het kalifaat ontvluchtten en terugkeerden naar het land dat zij eerder hadden uitgespuwd.

Het zijn verhalen over religieus fanatisme en meedogenloos geweld, maar ook over onvervulde dromen, uitgedoofde liefdesrelaties en het verlangen naar vrijheid.

Marion van San is een van de weinige onderzoekers die deze mensen ook echt heeft gesproken. Dat maakt het een uniek document.

Het boek is te bestellen bij Uitgeverij Prometheus.

Terug