Fotoconfrontatie 2.0 - 2.1

Onderzoeksverslag (2024). E. G. Akyürek en R. van der Mijn Onderzoeksverslag

Samenvatting
In dit onderzoek zijn belangrijke stappen gezet om een methode te ontwikkelen om ‘verborgen’ kennis bij een getuige over een forensisch feit objectief vast te stellen met behulp van een speciale methode die afkomstig is uit het onderzoek naar menselijke aandacht. Deze methode heet Rapid Serial Visual Presentation, waarbij een stroom van tien afbeeldingen per seconde wordt getoond. Door onder andere de pupilgrootte van een getuige te meten werd onderzocht of dit iets zegt over herkenning van de personen op de afbeeldingen. De detectiemethode is door zijn snelheid ongevoelig voor pogingen om de meting te misleiden. Er is bij politie en OM behoefte aan een nieuwe, krachtiger confrontatiemethode, die de mate van daadwerkelijke herkenning door de getuige objectief kan kwantificeren.

In een aantal experimenten is de methode verder ontwikkeld en gevalideerd. Tijdens de RSVP hebben de onderzoekers de grootte van de pupil, oogknippers, oogbewegingen, en/of het elektro-encefalogram gemeten, om de onwillekeurige herkenning van een van de getoonde afbeeldingen vast te stellen. Uit de resultaten van de uitgevoerde experimenten blijkt dat de methode op groepsniveau al goed werkt. Het lukt nu echter nog niet om op individueel niveau bij meer dan 95% van de proefpersonen een significant verschil waar te nemen tussen probe en controle. De snelheid waarmee de pupil wijder wordt blijkt de meest gevoelige oog-gerelateerde maat te zijn.

Het streven in het onderzoek was om deze neurocognitieve methode verder te ontwikkelen tot een praktisch inzetbaar instrument. Uit de resultaten blijkt dat hiervoor nog extra onderzoekstappen nodig zijn. Er is naast dit onderzoeksverslag in het onderzoek open source software ontwikkeld, die het mogelijk maakt om op gestandaardiseerde wijze afbeeldingen en tekst te verwerken in een Rapid Serial Visual Presentation programma dat aan getuigen en/of verdachten getoond zou kunnen worden, evenals software die de daaruit voorkomende pupil- en oogbewegingsdata kan voorbewerken voor verdere analyse en visualisatie.

Bestanden downloaden

onderzoeksverslag-fotoconfrontatie.pdf
Terug