Gouden bergen

Een verkennend onderzoek naar Nigeriaanse 419-fraude: achtergronden, daderkenmerken en aanpak (2009). Y.M.M. Schoenmakers, E. de Vries Robbé en A.Ph. van Wijk (Bureau Beke, Arnhem). Politiewetenschap 48

Samenvatting

De term ‘419-fraude’ verwijst naar het betreffende wetsartikel in het Nigeriaanse wetboek en wordt ook wel voorschotfraude genoemd. Deze fraudevorm is onder meer bekend van emails die de ontvanger melden dat hij/zij de hoofdprijs heeft gewonnen maar dat er eerst bepaalde kosten betaald moeten worden. De 419-fraude heeft haar wortels in Nigeria. Het is voor veel Nigerianen een makkelijke en lucratieve manier om te overleven in economisch moeilijke tijden. Er zijn vele verschillende vormen van 419-fraude, die allemaal een eigen werkwijze kennen. In de kern draaien zij allemaal om het winnen van het vertrouwen van een slachtoffer met behulp van bepaalde technieken, om vervolgens geld van hem te krijgen.

De fraudeurs zijn in de loop van de tijd vanuit Nigeria uitgewaaierd over West-Afrika en de rest van de wereld. In Europa wordt 419-fraude op grote schaal gepleegd vanuit Spanje, het Verenigd Koninkrijk en Nederland. Amsterdam Zuidoost is het 419-hart van Europa en mogelijk zelfs van de wereld. Het staat bekend als veilige haven voor 419-fraudeurs en een bijkomend voordeel is dat iedereen Engels spreekt. Binnen Amsterdam Zuidoost kent iedereen elkaar.

De opbrengsten worden besteed in Nederland en verstuurd naar Nigeria (per koerier, verstopt in goederen of via ondergronds bankieren) voor familieleden en ter investering in vastgoed. Ook worden opbrengsten gebruikt om de 419-fraude te financieren, in de vorm van valse documenten, identiteitsfraude en het betalen van faciliteerders en andere handlangers.

De fraudeurs in Nederland richten zich vooral op slachtoffers in de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Italië, andere Europese landen, Canada en Australië. De slachtoffers zijn opvallend vaak hoogopgeleid en worden op geraffineerde wijze in de val gelokt. Doordat veel slachtoffers geen aangifte doen, zijn er geen betrouwbare gegevens over de werkelijke omvang en schade van de 419-fraude. Maar naar schatting gaat het minstens over de vele tientallen miljoenen.

 

Bestanden downloaden

PW48.pdf
PW48.Kerngegevens.pdf
Terug